Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της «Ομάδας για τη μελέτη και τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος»

Εμείς, τα μέλη της «Ομάδας για τη μελέτη και τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος» εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη δίωξη του γραμματέα του ΕΕΚ, Σάββα Μιχαήλ, επιστήμονα, διανοούμενου και πολιτικού εγνωσμένου κύρους και ήθους, που αποτελεί και πραγματικό μέντορα για πολλούς ανθρώπους της γενιάς μας. Αυτό το ίδιο το θέμα της δραστηριότητας της Ομάδας μας έρχεται να επεκτείνει τον προβληματισμό σχετικά με τους όρους της δίωξης αυτής.

Ας το σκεφτούμε λίγο βαθύτερα. Μια ανθρώπινη αγέλη, που κυνηγά με λύσσα μετανάστες και όσους έχουν μια διαφορετική εθνική , θρησκευτική, γλωσσική αλλά και σεξουαλική και ιδεολογική ταυτότητα, στρέφεται με μένος εναντίον ενός μαχητή της Αριστεράς, που, επιπλέον, είναι Εβραίος, συνοδεύοντας μάλιστα την παρακινημένη από καθαρό μίσος θεσμική πράξη τους με την έκφραση σε «λόγο» της εχθροπάθειάς τους, που συνοψίζεται σε μια αποκρουστική φράση, βγαλμένη από το πιο σκοτεινό δωμάτιο της Ιστορίας, το σφραγισμένο εδώ και 70 χρόνια. Έτσι όπως βγάζει κάποιος μουχλιασμένα ρούχα από ένα κιβούρι για να ντύσει νέους νεκρούς.

Ας μην γελιόμαστε. Οι ναζιστές της μετα-νεωτερικότητας, που οργανώνουν πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, δεν ξεχνάνε ποτέ το παλιό μίσος, το αντιεβραϊκό μίσος, αρχετυπικό μίσος για κάθε σχέδιο εξόντωσης από τα μέσα του 20ού αι. και εξής, για κάθε κτηνωδία τώρα και στο μέλλον. Έτσι, όπως το καλούπι με το οποίο φτιάχνεις τα αντίγραφα ενός έργου δεν το πετάς ποτέ.

Ας μην ξεχνάμε όμως κι εμείς ποτέ. Πριν από τα σημερινά θύματα υπήρξαν άλλα θύματα που δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν στόχο αφότου διαλύθηκε ο καπνός της κάννης του όπλου. Για τους μεταμοντέρνους ναζιστές οι Εβραίοι προβάλλουν πάντα πίσω από τους μετανάστες. Είναι ο μεγάλος, ο κατεξοχήν στόχος τους και ο αντισημιτισμός είναι ο αέρας που αναπνέουν.

Μακριά από εμάς οι βάρβαροι.

Θα είμαστε όλοι στο δικαστήριο στις 3 Σεπτέμβρη για να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στον αντισημιτισμό.

Στην Ομάδα δραστηριοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και ερευνητές :
Εύη Ανδρίτσου
Βασίλης Αντωνόπουλος
Ιάκωβος Ανυφαντάκης
Εύη Μανοπούλου
Ελένη Μπεζέ
Δημήτρης Μπλατσούκας
Μιχάλης Πάγκαλος
Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου
Μαρία Φραγκουλάκη